De afgelopen jaren is het bouwen van een passief huis steeds populairder geworden, en dat is niet zonder reden. Het bouwen van een passief huis betekent vooral goed nadenken, vóór en tijdens de ontwerpfase. Hoewel de basisprincipes van passieve bouw ongecompliceerd zijn, vergt de ontwikkeling er van wel extra aandacht en inzichten. Echter ligt de grootste uitdaging in de bouw van het passieve huis zelf. Op het oog kleine foutjes in bijvoorbeeld de kierdichting en ventilatie, wegen bij een passief huis namelijk zwaarder dan bij een standaard woning. Laten we dieper ingaan op de basisprincipes van het passief huis als methode om energieverbruik en Co2 uitstoot te reduceren.
Wat is passief bouwen?
Het concept achter de passieve bouw, is gebruik maken van de zogenaamde passieve energiebronnen zoals bijvoorbeeld zonne-energie. Verder zijn de belangrijkste pijlers van dit bouwconcept luchtdichte bouw, hoogwaardige isolatie, oriëntatie en ventilatie.
De basis van het passieve bouwconcept
Bij een ‘normale’ woning gaat maar liefst 66 procent van het energieverbruik naar verwarming en koeling van de woning. Een goede luchtdichte bouw in combinatie met het hoogwaardig isoleren van de bouwschil, is daarom hét fundament van een passieve woning. Het voorkomen van koudebruggen in de constructie en andere warmte lekken zoals een brievenbus en sleutelgaten moeten zoveel mogelijk worden beperkt of zelfs helemaal worden voorkomen. De luchtdichte bouw en het hoogwaardige isoleren van een passief huis, voorkomen tocht en zorgen voor een prettig binnenklimaat in de woning.
Oriëntatie van het passief huis
Bij een passief huis is de oriëntatie van de woning extra van belang. Door hier in de ontwerpfase goed over na te denken, kun je de solaire opbrengsten maximaliseren en optimaal gebruik maken van passieve energie (instraling van de zon). Door te werken met overstekken aan de woning, kun je zorgen voor voldoende instraling in de winter als de zon laag staat, en juist bescherming hiertegen creëren in de zomer wanneer de zon hoog staat. Enerzijds bespaar je dus op het verwarmen in de winter, en anderzijds op de behoefte om te koelen in de zomer. Door de energievraag op deze manier te beperken, kun je flink besparen op de kosten voor een verwarmingstoestel.
Ventilatie van een passief woning
Daar waar bij een ‘standaard’ woning vaak een natuurlijke toevoer in combinatie met een mechanische afzuiging wordt toegepast, geldt voor een passief huis dat er eigenlijk altijd een WTW (warmteterugwinning) wordt gebruikt. Een gemiddeld gezin produceert al snel 12 liter vocht per dag, door te koken, ademen, douchen en transpireren. Om een gezond binnenklimaat te behouden, dient al dat vocht te worden afgevoerd en te worden vervangen door schone lucht. Met een WTW, ook wel balansventilatie genoemd, breng je de af te voeren en de toe te voeren lucht met elkaar in balans. De af te voeren warme lucht, wordt gebruikt om de schone lucht voor te verwarmen (warmteterugwinning). Door deze dynamiek, is de lucht altijd in beweging en wordt de theoretische kans op schimmels en condensatie gereduceerd.
De ontwikkeling van het passief huis
Het concept van de passieve woning is afkomstig uit Zweden en ontwikkeld door de professor Bo Adamson. De rekenmethode die op basis hiervan is ontwikkeld is het ‘passief huis projecteringspakket’. Hierin wordt de jaarlijkse warmtevraag ingevoerd, het primaire energieverbruik, de koelbehoefte en de overhittingsgraad. Op basis van deze rekenmethode, kan het deelcertificaat ‘ontworpen volgens passiefbouwenkeur’ worden verkregen. Na de het bouwen van de woning kan een blower-door-test worden uitgevoerd, waarna je deelcertificaat 2 kan verkrijgen ‘gebouwd volgens passiefbouwenkeur’.
Massief-passief
Aangezien je met een passief huis streeft naar een absoluut minimum aan koudebruggen in de constructie, lijkt een spouwmuur dus niet de meest voor de hand liggende bouwmethode. Omdat deze traditionele opbouw toch de meest gebruikte variant is, is het ook mogelijk om op deze manier een passief huis te bouwen. Men noemt dit dan ‘massief passief’.
De kosten van een passief huis
De kosten voor het bouwen van een passief huis zijn niet per definitie duurder dan een standaard nieuwbouwwoning, mede door de grote materiaalkeuze van tegenwoordig. Voor renovatie ligt dat natuurlijk anders. Daar kan de aanvankelijke investering flink hoger uitvallen, maar kan een passief huis ook goedkoper uitvallen wanneer je over de hele gebruiksduur rekent. Hierin neem je dus ook de kosten van het onderhoud mee, en het eventueel vervangen van verwarmingsinstallaties. Omdat bij een passief huis nagenoeg niet verwarmd wordt, spaar je deze kosten uit en is er tevens maar een zeer geringe verwarmingsinstallatie nodig.
De voordelen van een passief huis:
- Lage energievraag en dus lage energiekosten
- Comfortabel en prettig binnenklimaat
- Duurzaam, toekomstbestendig en waardevast
- Zeer geringe energievraag, dus een flinke besparing op je installatie
Meer informatie nodig?
Heeft u plannen voor het realiseren van een passief huis of zit u nog met vragen? Neem gerust eens vrijblijvend contact met ons op, om de mogelijkheden te bespreken.
Bronnen:
Passief huis
Kingspan Passief